Карнитин: Какви са ползите и рисковете https://harmoniqhealth.com/bg/?

Карнитин: Какви са ползите и рисковете https://harmoniqhealth.com/bg/?

Карнитинът присъства в почти всяка клетка в тялото. Той играе решаваща роля в производството на енергия, тъй като е отговорен за транспортирането на мастни киселини до митохондриите.

митохондриите съществуват вътре във всяка клетка в тялото. Те произвеждат енергията, която клетките трябва да функционират.

Тялото създава карнитин от аминокиселините лизин и метионин. Учените първо го изолират от месо. В резултат на това носи името си от латинската дума за месо.

Има някои доказателства в подкрепа на използването на карнитин в медицината. Това е популярна добавка сред спортистите, но са необходими повече изследвания, за да се потвърди ефективността му за подобряване на ефективността.

Какво е?

Карнитинът има две функции.

Част от карнитин транспортира дълговерижните мастни киселини в митохондриите. Те се изгарят там или се окисляват, за да произвеждат енергия.

Друга част транспортира отпадъци и токсични съединения от митохондриите и това предотвратява изграждането на нежелани вещества.

скелетни и сърдечни вещества. Мускулите, които използват мастни киселини като диетично гориво, имат високи концентрации на карнитин.

Има четири различни форми на карнитин:

Изисквания

Черният дроб и бъбреците обикновено обикновено Произвеждайте достатъчно карнитин в човешкото тяло, така че не е необходим допълване с храна или добавки. Няма препоръчителен ежедневен прием.

Въпреки това, генетичните или медицински причини могат да причинят някои хора да произвеждат твърде малко.

Първичният системен дефицит на карнитин може да се случи, когато протеинът, който е отговорен за въвеждането на карнитин в клетките, претърпя генетична промяна. Този дефицит причинява проблеми с преработката на храната.

Това рядко състояние може да доведе до:

 • Ниска плазмена карнатин
 • Прогресивна кардиомиопатия или болест на сърдечния мускул
 • скелетна миопатия ; Симптомите постепенно се влошават от ранна детска възраст до ранна зряла възраст.

  За да го лекува, лекарят ще предпише фармакологични дози карнитин, за да коригира проблемите на кардиомиопатията и мускулната слабост.

  Ако това се случи в резултат на други метаболитни заболявания, това е вторичен дефицит на карнитин. Ракът и стареенето намаляват нивата на карнитин.

  Хората, които нямат карнитин, може да се наложи да приемат добавки или да ядат специално обогатени храни.

  Хранителни източници

  храните, които осигуряват карнитин, са основно животински продукти, млечни продукти, домашни птици и месо. Червеното месо има една от най -високите концентрации.

  Храни с високо съдържание на карнитин включват:

 • Говеждо пържола, готвена, 4 унции съдържа 56 до 162 милиграма (mg)
 • Мляко, 1 чаша съдържа 8 mg
 • Пилешки гърди, варени, 4 унции съдържат 3 до 5 mg
 • Сирене, чедър, 2 унции съдържа 2mg

неномално Източниците включват пълнозърнест хляб и аспержи.

Възрастните, чиито диети са богати на червено месо, консумират средно около 60 до 180 mg карнитин на ден. Веганската диета обикновено осигурява между 10 и 12 mg на ден.

Проучванията предполагат, че тялото абсорбира 54 до 86 на сто от диетичния карнитин в кръвта, но само от 14 до 18 процента, когато се приема като добавка.

като терапия

Карнитинът има много терапевтични свойства, които могат да бъдат полезни при лечение на редица състояния и заболявания.

като антиоксидант, карнитин Борба от вредните свободни радикали, които причиняват тежки увреждания на клетките.

Здравословни условия, че карнитинът може да се използва за лечение, включват сърдечна недостатъчност или сърдечен удар, ангина и диабетна невропатия.

един Проучването за преглед заяви, че ацетил-L-карнитинът (ALC) има умерено влияние върху намаляването на болката, но доказателствата все още са противоречиви и са необходими повече изследвания.

Едно проучване установи, че ALC е толкова ефективен, колкото Конвенционално лечение, метилкобаламин (MC), при лечение на диабетна периферна невропатия.

Друго изследване, включващо 19 пациенти, установи, че ALC не променя честотата или тежестта на състоянието.

Проблеми и сърдечни проблеми

От известно време проучванията предполагат, че карнитинът може да помогне за лечение на симптомите на стенокардия, ако се използва заедно Конвенционално лечение. Резултатите са публикувани в лекарства под експериментални и клинични изследвания.

През 2013 г. преглед и мета-анализ, свързани с L-карнитин с 27-процентов намаление на смъртността на всички причини, и по-специално, 65 процента спад При камерни аритмии и 40 процента спад в развитието на ангина. Това обаче не доведе до спад в развитието на сърдечна недостатъчност или повторен миокарден инфаркт (MI).

Карнитинът може също да нормализира вида на дисфункцията на кръвоносните съдове, която се случва с вродени сърдечни дефекти, според вида Д -р Стивън М. Блек, клетъчен и молекулярен физиолог в Центъра за съдова биология в Медицинския колеж на Джорджия в университета в Джорджия Регенти.

умора и други симптоми на хронично заболяване

Повечето хронични Болестите водят до загуба на митохондриална функция, която може да доведе до умора и други симптоми.

Изследванията, публикувани в алтернативни терапии в здравето и медицината, предполагат, че комбинациите от добавки, включително карнитин, могат да помогнат за подобряване на митохондриалната функция.

Изследователите заключиха:

„Комбинациите от тези добавки могат да намалят значително умората и други симптоми, свързани с хронично заболяване и естествено могат да възстановят митохондриалната функция, дори при дългосрочни пациенти с I I умора. ”

Те вярват, че карнитинът може да намали симптомите на умора при пациенти с хронични заболявания.

Преминаваща клаудикация

Констатации, публикувани в списанието за изследване на тромбозата, разгледа Ефикасността, безопасността и поносимостта на пропионил-L-карнитин (PLC), дадена на пациенти със състояние, известно като периодична клаудикация.

прекъсваща се клаудикация, може да доведе до болка при ходене или бягане, тъй като увреждане или стесняване на AN Артерията води до лошо кръвоснабдяване.

Тя има тенденция да влияе на кръвоносните съдове в краката, но може да повлияе и на ръцете.

Болката обикновено се появява в краката, телета, Бедрата, бедрата или задните части, в зависимост от това къде се появява увреждане на артерията или стесняване.

Авторите установяват, че пациентите с периферна артериална болест са били в състояние да вървят удобно за по -дълго време и разстояния след използване на PLC.

Болестта на Алцхаймер

Проучване, публикувано в списанието Neurobiology of Aging, заключава, че това Ацетил-L-карнитинът може да помогне на хората с болестта на Алцхаймер.

Тези, които взеха добавката, видяха по-малък спад в техния мини-ментален статус и оценка на мащаба за оценка на болестта на Алцхаймер, в сравнение с тези на плацебо.

Сексуалната дисфункция

PLC и ALC подобряват ефективността на силденафил или виагра, при възстановяване на сексуалната потентност.

Проучвания върху мъжете с безплодие предполагат, че 2 до 3 грама. Един ден в продължение на 3 до 4 месеца може да повиши качеството на спермата и че 2 грама за 2 месеца може да увеличи подвижността на спермата. Други проучвания обаче не са потвърдили това.

ХИВ или СПИН

добавките от карнитин могат да помогнат за обърната критичните имунни клетки при хора с ХИВ или СПИН. Намаляването на нивата на карнитин може да възникне в резултат на лечението на тези състояния, но са необходими повече проучвания, за да се потвърдят резултатите.

Медицинският център на Университета на Мериленд (UMM) отбелязва, че хората понякога приемат карнитин за Отслабване, болест на Peyronie, бъбречно заболяване и хипертиреоидизъм, което е свръхактивна щитовидна жлеза.

Те посочват, че няма достатъчно научни доказателства в подкрепа на някоя от тези употреби.

лечение сериозно състояние с добавка понякога може да бъде опасно. Всеки, който има симптоми или диагноза на сериозно заболяване, хората трябва да търсят конвенционално лечение от квалифициран медицински специалист.

за атлетически резултати

Много спортисти и любители на фитнес залата използват карнитин и той е на разположение на тезгяха като спортна или здравна добавка.

Хипотезата е, че добавката на карнитин подобрява ефективността на упражненията при здрави спортисти чрез различни механизми.

Защитниците твърдят, че ИТ:

 • променя хомеостазата на глюкозата
 • Подобрява производството на ацилкарнитин
 • Модифицира начина, по който тялото реагира на обучението
 • Променя устойчивостта на мускулна умора
 • Подобрен толеранс на упражненията
 • Повишена дихателна мускулна сила

Проучване на Рордънт, публикувано през 2016 г. , предполага, че карнитинът може да намали оксидативния стрес по време на тренировка.

Изследователи, които дадоха L-карнитин на по-възрастни пациенти с хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) заедно с тестване на упражнения, установяват, че капацитетът на упражненията се подобрява при осемте мъже, завършили експеримента.

l-карнитин, те заключиха, „изглежда, че са безопасни, добре поносими и положително повлияли на капацитета на упражнения и силата на дихателните мускули при пациенти с ХОББ.“

Националните здравни институти (NIH) отбелязват, че сред спортистите, приемащи между 2 и 6 милиграма на ден за диапазон от 1 до 28 дни, няма „последователни доказателства“ за никакви ползи.

Според NIH „изглежда, че добавките не увеличават използването на организма от кислород или подобряват метаболитния статус при упражнения, нито непременно увеличават количеството на карнитин в мускулите.“

Рискове

Въпреки че NIH казва, че като терапия, карнитинът е „като цяло безопасен и добре поносил“, добавките на карнитин могат да доведат до някои нежелани ефекти.

Според Националните здравни институти (NIH) приемът на 3 грама карнитин на ден води до:

 • гадене
 • повръщане
 • Коремни спазми и диария
 • „Рибена“ миризма на тялото

Други източници предполагат, че може да се случи увеличаване на апетита и обрив.

по -редките странични ефекти включват:

 • Мускулна слабост при уремични пациенти
 • Пристъпи при тези, които вече имат припадъци

Хората трябва да са особено сигурни, че информират лекаря си, преди да го използват като добавка, ако имат:

 • Бъбречно заболяване
 • Високо кръвно налягане

Карнитинът може да взаимодейства с фенобарбитал, валпроева киселина, фенитоин, карбамазепин и някои антибиотици, но няма доказателства, че те могат да доведат до дефицит.

Институтът Linus Pauling препоръчва на всеки, който реши да вземе добавки с карнитин, да обмисли ацетил-L-карнитин при 500 mg до 1000 mg на ден.

Преди да вземете добавки, винаги е препоръчително да говорите с лекар.

 • Хранене/диета
 • Допълнителната медицина/алтернативна медицина

Медицински новини днес има строги насоки за снабдяване и черпи само от рецензирани проучвания, академичен изследователски институции и медицински списания и асоциации. Избягваме да използваме висши референции. Ние свързваме първични източници – включително проучвания, научни справки и статистика – във всяка статия, както и ги изброяваме в раздела за ресурси в долната част на нашите статии. Можете да научите повече за това как гарантираме, че съдържанието ни е точно и актуално, като прочетете нашата редакторска политика.

 • Карнитин (L-карнитин). (2014, 28 декември) http:/umm.edu/health/medical/altmed/supplement/c

Contents