Vijf soorten moeders en hun emotionele erfgoed

Hoe we ons ook verhouden tot onze moeders, hun gevoelens, gedrag en houding ten opzichte van de wereld vormen ons en bepalen ons hele leven. Hoe het gedrag van de moeder de toekomst van het kind beïnvloedt? En is het mogelijk om dit erfgoed goed te beheren? Mening over een familie -psychotherapeut.

We zijn dicht bij mijn moeder of geven er de voorkeur aan om een ​​afstand te handhaven, verloren het enkele jaren geleden of verhuisden naar een ander land – in elk geval de levensstijl en onze relaties daarmee bepalen bijna elk aspect van ons wezen. Op een bepaalde manier om te gedragen en te communiceren met anderen, in onze opvattingen, waarden en overtuigingen, weerspiegelt in ons gezin en het seksuele leven het emotionele erfgoed dat we van de moeder hebben ontvangen.

Er is veel geschreven over hoe de gehechtheid tussen de moeder en het kind in de eerste maanden en jaren van het leven is geschreven. Dankzij Sigmund Freud en vooral John Bowlby, weten we dat het goeden van het kind voornamelijk is gebaseerd op een gezonde, veilige gehechtheid aan de moeder. Er wordt minder aandacht besteed aan hoe deze relaties zich later ontwikkelen, in de kindertijd en adolescentie, hoe deze gehechtheid de manier van leven vormt en kenmerken van gedrag van volwassenen.

De Amerikaanse klinische psycholoog en ervaren familie -psychotherapeut Stefan Poulter merkt op: “Het belangrijkste is om toe te geven dat deze invloed bestaat. En het kan alleen negatief zijn als het niet -geïdentificeerd, afgewezen of onjuist wordt begrepen. Als je je realiseert hoe multifacetief deze impact is en leert om het te beheren, wordt de “moederfactor” een positieve kracht die je leven ten goede verandert “.

Stefan Poulter definieert vijf stijlen van het moederschap: “perfectionist”, “onvoorspelbaar”, “beste vriend”, “egoïst” en “perfect”.

een. Perfectionist

In de regel is dit een gecontroleerde en verontrustende vrouw die verder gaat, voor wie de belangrijkste kant van het leven de belangrijkste kant is: ze moet indruk maken, een beeld behouden. Haar kinderen hebben de neiging zichzelf te bekritiseren en zich bezig te houden met zichzelf, ze voelen hun falen en emotionele leegte.

Als je haar kind bent ..

Je sterke punten: U bent hoogstwaarschijnlijk een persoon die zeer verantwoordelijk is in uw relatie, u kunt in alles op u vertrouwen. U waardeert doorzettingsvermogen en hard werken, dit zijn de belangrijkste karakterkwaliteiten.

Emotioneel erfgoed: Het lijkt u altijd dat de mening van andere mensen belangrijker is dan die van uzelf. Je leeft met het gevoel dat de hele wereld je in de gaten houdt en klaar bent om je te veroordelen.

2. Onvoorspelbare moeder

Rusteloos, prikkelbaar, te emotioneel, ze is niet in staat om gevoelens te bezitten, en haar veranderlijke stemming bepaalt haar ouderlijke stijl. Ze creëert zelf problemen en crises in haar hoofd en vertaalt vervolgens deze geplaagde staat naar haar kinderen.

Als je haar kind bent ..

Je sterke punten: Je empathie is goed ontwikkeld, je werkt geweldig met mensen. U bent altijd klaar om uw collega’s, familieleden en vrienden te ondersteunen.

Emotioneel erfgoed: Opgroeien met een gewortelde behoefte om voor mensen en hun mentale problemen te zorgen, kunt u tegelijkertijd overdreven prikkelbaar zijn en vatbaar zijn voor depressie. Van jongs af aan leer je mensen en situaties lezen, en dit helpt je om het hoofd te bieden aan de uitbarstingen van andere mensen of Apcalis Oral Jelly verontwaardiging.

3. Beste vriend

Ze communiceert op gelijke voet met het kind en wil onbewust de verantwoordelijkheid voor hem vermijden. In plaats van een volwassene die in staat is om te zorgen en te beschermen, wordt het kind uitgenodigd voor een intieme vriend, partner, gesprekspartner, maar tegelijkertijd is hij eigenlijk beroofd van zijn moeder. Haar emotionele behoeften zijn zo groot en allemaal verbonden dat zij zelf op het kind moet vertrouwen om hen tevreden te stellen.

Als je haar kind bent ..

Je sterke punten: U begrijpt het belang van grenzen tussen ouders, kinderen, vrienden en familieleden. Je realiseert je vaak dat je een leidende positie in je relatie inneemt en de verantwoordelijke rol van een volwassene op zich neemt.

Emotioneel erfgoed: Je kunt je vergeten en van aandacht voelen, de angst voor afwijzing voelen. Andere gevoelens die bekend zijn bij zo’n kind zijn wrok, verontwaardiging, het gevoel dat hij niet geliefd is en onderschat.

vier. “Ik ben de eerste”

Een van de meest voorkomende stijlen van het moederschap. Zo’n vrouw is niet in staat om een ​​afzonderlijke persoonlijkheid in het kind te zien, ze is zelfgericht en niet zelfverzekerd in zichzelf. Haar nakomelingen zijn al op jonge leeftijd gewend om haar leven te bedekken en in de schaduw te blijven.

Als je haar kind bent ..

Je sterke punten: Je hebt een echt talent om anderen te ondersteunen, je voelt je goed en begrijpt mensen in alle soorten relaties. Je bent trouw en responsief, in staat om de behoeften van anderen te accepteren om de problemen van andere mensen op te lossen en de problemen van andere mensen op te lossen.

Emotioneel erfgoed: U betwijfelt uw vermogen om beslissingen te nemen. Het is moeilijk voor u om uw eigen gevoelens in elke situatie te vertrouwen, omdat de moederlijke mening voor u altijd belangrijker en belangrijker is geweest.

5. Een ideale moeder

Zulke moeders zijn verrassend genoeg. Maar er zijn er maar weinig van hen, volgens het boek Stefan Poulter, ongeveer 10%. Een onberispelijke moeder combineert de beste kenmerken van andere vier stijlen. Ze is emotioneel in balans, ze ziet unieke persoonlijkheden in haar kinderen en helpt hen onafhankelijke mensen te groeien. Ze is onvolmaakt, maar wat haar levensomstandigheden ook zijn, ze zorgt bewust voor kinderen en met een groot verlangen.

Als je haar kind bent ..

Je sterke punten: De liefde en acceptatie van de moeder voelen, je bent klaar voor risicovolle beslissingen en veranderingen in het leven zonder angst om verkeerd te worden begrepen en afgewezen.

Emotioneel erfgoed: U kunt het standpunt van iemand anders accepteren en respecteren. Je bent emotioneel autonoom van je moeder en weet hoe je de moeilijkheden van een onafhankelijk leven kunt aangaan.

Leave a Reply